Új Fiat motorok a láthatáron

2008.03.10. 08:04

A Fiat Powertrain Technologies az utóbbi bő egy évben számos új motort mutatott be. Lassan az összes nagyobb mennyiségben eladható Fiat modell megkapta az 1,4 literes turbómotor valamelyik változatát, elkészült egy új, 1,6 literes dízelmotor, az 1,9 literes dízel két turbófeltöltős változata, sőt a kisautókba szánt takarékos kéthengeresről is hallhattunk már.

Most két újabb konstrukcióról hallani, amelyeket nagyobb méretű, vagy hangsúlyozottan sportos típusokba szánnak. Az egyik egy vadonatúj, 1,8 literes, turbós benzinmotor, ez a négyhengeres a kínálat kisebb darabjaihoz hasonlóan többféle teljesítménnyel lesz kapható, a leggyengébb kivitel 180, a legerősebb 230 lóerős lesz. Ezt a motort állítólag a Genfben leleplezett Lancia Delta kapja meg elsőként, de később várhatóan az Alfa Romeo Junior néven emlegetett új kisautójában, és a Fiat Bravo majdani sportváltozatában is ezt alkalmazzák majd. A másik, rövidesen bemutatkozó újdonság egy 3 literes, V6-os dízel, 240-260 lóerővel és 450-500 Nm-es csúcsnyomatékkal, amely alighanem a nagyobb Alfa, esetleg Lancia modellekben bukkanhat fel. Ez utóbbiról olyan pletykákat is hallani, hogy még az Észak-Amerikába szánt típusokba is juthat belőle, annak ellenére, hogy odaát egyelőre nem túl népszerűek a dízelmotoros személyautók.

Úgy néz ki, a Fiatnál épp a motorválaszték teljes átalakításán, és racionalizálásán dolgoznak: a cél az, hogy minél kevesebb motortípussal elégíthessék ki a vásárlók igényeit. A kisebb kategóriákban lassan ki is teljesedik a folyamat: ha megérkeznek a kéthengeresek, akkor összesen kétféle benzinmotorral és háromféle dízellel lefedhetik a 60 és 180 lóerő közti teljesítménytartományt. A két új motorral, illetve a bevált öthengeres dízelekkel pedig bőven 200 lóerő felett is kiszolgálhatják az igényeket, viszonylag olcsón, saját forrásból.

Jelenleg az Alfa Romeo egyes nagyobb motorjait még a General Motors szállítja, de az FPT fejlesztései nyomán ez a függőség is megszűnhet, így akár jelentősen olcsóbbá válhat a Fiat prémium modelljeinek gyártása.