Elektromos Nissan szériamodell 2010-re?

2008.03.10. 13:48

A hibrid modellek fejlesztésében alaposan lemaradt a Nissan közvetlen vetélytársaival, a Toyotával és a Hondával szemben, de a villanyautók esetében nem szeretnék elkövetni ugyanezt a hibát.

A cég kutatási igazgatója, Masahiko Tabe beszélt a tervekről: állítólag már két év múlva lekészül az első, nagyobb mennyiségben gyártható típusuk, amelyet még csak vállalati flottáknak szánnak, de 2012-től elvben már a nagyközönség is vásárolhat villany-Nissant, ha minden a tervek szerint alakul. Eleinte persze csak a japán és a kaliforniai piacot célozzák meg, de Tabe szerint később az egész világon el szeretnék terjeszteni a technológiát. Az új hajtásláncot egyelőre egy átalakított Nissan Cube kisautóban tesztelik, és bár az eredményekről Tabe nem beszélt, úgy tudjuk, hogy a prototípus képességei egyelőre elég korlátozottak. Az NEC által kifejlesztett Li-ion akkumulátorok mintegy 160 kilométeres hatótávolságot biztosítanak az autónak, a feltöltési idő pedig nagyjából nyolc óra, ami megkérdőjelezi a típus hétköznapi használhatóságát. Ráadásul a prototípus végsebessége is csupán 120 km/h, így elsősorban városi használatra alkalmas.

A fejlesztés persze csak most kezdődött, így nyilván javulnak majd a Nissan villamos hajtásláncának paraméterei, de egyelőre bizonytalan, hogy a Tabe által vázolt, meglehetősen optimista menetrend tartható-e.