Gazdafelismerő rendszert fejleszt a BMW

2008.03.13. 13:26

Az arcfelismerő programok nem számítanak újdonságnak, de az autóipar csak most kezdi felfedezni a bennük rejlő lehetőségeket.

Először csak balesetmegelőző rendszerekben kísérleteztek velük, azzal a céllal, hogy az autóba épített számítógép felismerje, ha a sofőr az alvás határán van. A BMW azonban egy újabb felhasználási területet talált, ahol eredményesen alkalmazhatja az arcfelismerést. A német cég olyan rendszert fejleszt, amely rögzíti az autót használók arcának arányait, és ezekhez az adatokhoz köti az autó különböző beállításait. Így nem kell újra és újra az ülések, a tükrök, vagy éppen a rádiócsatornák átállítgatásával, ha apu helyett anyu ül a volán mögé. A rendszer persze más paramétereket is beállíthat. Az adott sofőr korábban felmért vezetési stílusának megfelelően változtathat a futómű beállításain, az automata váltó kapcsolási térképén vagy éppen a gázpedál-reakción.

Állítólag az a lehetőség is felmerült, hogy a rendszert az autó lopás elleni védelemének részeként is használják. Ezzel az ötlettel viszont ugyanaz a probléma, mint az ujjlenyomat-azonosításos megoldással: félő, hogy a rablók az azonosításhoz használt testrész levágásával próbálnak hozzájutni a drága luxusautóhoz.