Hivatalos fotókon a legkisebb Alfa Romeo

2008.03.14. 13:09

Röviddel azután, hogy hírt adtunk az új kisautó fotóinak kiszivárgásáról , az Alfa Romeo hivatalosan is közzé tette azokat, néhány adattal együtt.

Bár az Alfa korábban meg is szavaztatta a közönséggel, hogy milyen nevet adjon az új típussal, mégsem a legtöbb voksot szerző Furiosa lett a befutó. Ahogy a képeken is látszik, Mi.To lett az autó neve, ami egyes feltételezések szerint egyfajta játék Milano és Torino - az Alfa és a Fiat szülővárosai - kezdő szótagjaival.

Az eddig közzétett adatok meglehetősen hiányosak, arra is alig elegendőek, hogy valamiféle képet kapjunk a Fiat Grande Punto alapjaira épülő típusról. Csupán a főbb méreteket közölték - a típus hossza 4,06 méter, a szélessége 1,72 méter, a magassága pedig 1,44 méter lesz - és azt, hogy egytől egyig turbófeltöltős motorjainak teljesítménye 90 és 155 lóerő közé esik majd. Ismerve a Fiat motorválasztékát, feltételezhető, hogy a leggyengébb motor az 1,3 literes JTD dízel erősebbik változata lehet, míg a legerősebb az 1,4 literes turbómotornak ugyanaz a kivitele, amelyet a Punto Abarth típusban is használnak. Ez azonban csak a kezdő motorválaszték két végpontja: a sajtóközlemény azt ígéri, hogy később erősebb motorokkal is elérhető lesz a Mi.To.


Galéria - kattintson a képre

A legkisebb Alfa egyik érdekessége a DNA fantázianevű rendszer lesz, amely a Ferrari Manettino kapcsolójához hasonlóan együtt változtatja a motor, a fékek, a kormányszervó, és a futómű elektronikával befolyásolható beállításait három fokozatban. Az autó biztonságára is roppant büszke az Alfa: külön említik, hogy a menetstabilizáló elektronika a szériafelszerelés része, sőt, előre megelőlegezik maguknak, hogy a Mi.To a lehetséges maximális pontszámot kapja majd az EuroNCAP törésteszten. Ilyen felvezetés után nyilván hatalmas csalódást is keltene bármilyen más eredmény.

Az új Alfa kisautó élő bemutatóját júniusban tartják, és a legfontosabb piacokon már júliusban megkezdik a forgalmazását. Magyarország sajnos nem ilyen, így hozzánk várhatóan csak az ősz folyamán érkezik meg a típus.