Hyundai Genesis Coupé számokban

2008.03.20. 09:56

Végre hivatalosan is bemutatkozott a koreaiak hátsókerék-hajtású kupéja. Az autó külsejét a korábban kiszivárgott gyári fotóknak köszönhetően már ismerjük, de ezúttal az is kiderült, mi rejtőzik a lemezek alatt.


Galéria - kattintson a képre

Ahogy már korábban is sejteni lehetett, a Genesis Coupé kétféle motorral érkezik. Az alapkivitel 223 lóerős négyhengeres turbómotort kap, igény szerint hatsebességes kézi váltóval, vagy ötsebességes automatával. A drágább változatok ugyanakkor a jól ismert 3,8 literes V6-os 310 lóerős változatával érkeznek, és ehhez a motorhoz már nemcsak manuálisból, de automata váltóból is hatsebességes jár. A hathengeres tömege 1,59 tonna, a négyhengeres ennél mintegy 45 kilogrammal könnyebb. A gyorsulási adatokat egyelőre nem közölték, csupán annyit árultak el, hogy a kisebb teljesítményű változat végsebessége 220, a nagyobbiké 240 km/h lesz.


Galéria - kattintson a képre

Az új kupé jóval nagyobb, mint elsőkerék-hajtású elődje. 4,63 méteres hosszával, 1,865 méteres szélességével, 1,38 méteres magasságával és 2,82 méteres tengelytávjával közelebb áll legnagyobb amerikai konkurenséhez, a Ford Mustanghoz. A típus már eleve négy tárcsafékkel érkezik, de aki tényleg sportolna vele, az nagy teljesítményű Brembo fékrendszerrel és önzáró differenciálművel is megrendelheti.

A bemutatót megelőző hosszas piacfelkészítés alapján úgy gondolnánk, hogy a Genesis Coupé már az idén eljut az autókereskedésekbe, de erről szó sincs. Nem tudni, miért, de a Hyundai csak 2009 elején kezdi el forgalmazni a típust, elsőként Észak-Amerikában és Dél-Koreában, Európába pedig csak 2009 második felére érkeznek meg az első példányok.