Saleen S5S Raptor: új Ferrari-gyilkos Amerikából

2008.03.20. 16:02

Ahogy korábban ígérték, New Yorkban bemutatják a Saleen új sportautóját, amely sokkal megfizethetőbb, de alig lassabb, mint a régebbi S7-es.


Galéria - kattintson a képre

Az S5S egyelőre nem több egyedi tanulmányautónál, de a gyártó azt tervezi, hogy a Ferrari F430-as és a Lamborghini Gallardo ellenfeleként dobja piacra a típus fejlesztés alatt álló, végleges változatát. A Raptor formaterve, ha nem is mondanánk klasszikus szépségnek, eléggé karakteres és agresszív. A tető és az oldalablakok formája egy picit talán emlékeztet a Volkswagen hamvába holt szupersportkocsijára, a Nardo W12 Coupéra , de itt ki is merül a hasonlítgatás lehetősége: az új Saleen nem tűnik fantáziátlan másolatnak.


Galéria - kattintson a képre

A Raptor annak ellenére, hogy jóval olcsóbb lesz az S7-esnél, számos részletében sokkal modernebbnek hat annál. A vázszerkezete alumíniumból készül és nem acélcsövekből, és az autó burkolóelemeinek alapanyaga karbonszálas műanyag. Ráadásul 5 literes, kompresszoros V8-as hajtja, amely kerek 650 lóerő leadására képes, így a könnyű kupé alig 3,2 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-s sebességet. A motorhoz természetesen kézi váltó csatlakozik, igaz, csupán hatsebességes, de a motor 850 Nm-es csúcsnyomatéka mellett ennyi is bőségesen elegendőnek tűnik. Az autó 20 hüvelykes felnikre szerelt, elöl 275/35-ös, hátul pedig 315/35-ös Pirelli Rosso gumikat kapott, a megfelelő lassulást pedig elöl 381, hátul 308 mm átmérőjű féktárcsák biztosítják.

A Saleen új szupersportkocsija állítólag 185 ezer dollár körüli áron lesz kapható, és viszonylag hamar, legkésőbb 2010-ben kapható lesz, így komoly fejtörést okozhat az olasz, brit és német sportkocsi-gyártókank, amelyek manapság az amerikai piacon is csak egymással versenyeznek.