Ilyen lesz a Hummer utódja?

2008.03.25. 11:20

Az M988 HMMWV, azaz a Hummer H1 katonai megfelelője több mint 20 éves konstrukció, így az amerikai fegyveres erők a leváltásán fáradoznak. A lehetséges utódok gyűjtőneve JLTV (Joint Light Tactical Vehicle, magyarul egyesített könnyű taktikai jármű), ami egyelőre hétféle típust takar. Ennyi cég adta be a pályázatát a versenyre, amelynek a célja a Humvee méltó utódjának meglelése.

A feltételek meglehetősen szigorúak. A cégeknek 15 hónapot adtak egy olyan típus kifejlesztésére, amelyből tíz különféle változat készíthető a műszaki alapok lényeges megváltoztatása nélkül, elfogadható áron gyártható, könnyen szerelhető, jobb védelmet nyújt, mint az elődje, és legalább ugyanolyan jó terepjáró. Az első cég, amely megmutatta saját terepjáróját, a brit hadiipari óriás, a BAE Systems. A JLTV PQD jelzésű prototípust az International teherautó-gyár katonai részlegével közösen fejlesztették ki. A típushoz annyi, közúti teherjárművekben már bevált alkatrészt igyekeztek felhasználni, amennyit csak lehetett. Így tarthatták a fejlesztési határidőt, és olcsó alkatrész-utánpótlást biztosíthattak a típus számára - ez utóbbi még egy olyan pazarló szervezet számára is lényeges szempont, amilyen az amerikai hadsereg. A PQD-n már látszanak az elmúlt évtizedek tapasztalatai. Az autó ugyanolyan hatalmas, mint az elődje, de az ablakok kisebbek, a 2,5 centis páncéllemezből készülő oldalfalak pedig döntöttek, hogy nagyobb védelmet nyújtsanak a repeszek és az autóra leadott lövések ellen.

Hogy mindez elegendő lesz-e a pályázat megnyeréséhez, az persze csak a következő egy-másfél év során derül ki. A Humvee az elmúlt évtizedekben nagyon sokféle feladatot teljesített, többek közt harci körülmények között, Irakban, Boszniában, Afganisztánban és Szomáliában, hogy csak a legismertebb háborús bevetéseket említsük, így számos tapasztalat gyűlt össze azzal kapcsolatosan, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy újabb, lehetőleg még jobban használható terepjárónak. Ezek alapján az amerikai haderő különböző fegyvernemei egy éves tesztelés során döntik el, hogy a JLTV prototípusok közül melyiket választják a Humvee utódjául.