Nem lesz több V8-as dízel BMW

2008.03.28. 12:33

A cég illetékesei úgy döntöttek, hogy a BMW motorkínálatából kitörlik a V8-as dízeleket. A döntést elsősorban az egyre szigorodó károsanyag-kibocsátási és fogyasztási előírások indokolják, valamint az, hogy a kisebb hengerűrtartalmű, turbófeltöltős, közvetlen befecskendezéses hat- és négyhengeres motorokkal is könnyedén elérik a takarékos dízelek után sóvárgó vásárlók által igényelt teljesítményszintet.
A nyolchengeres gázolajosok a jelenleg futó modellekben még megmaradnak, de új típusba már nem szerelik ezeket a motorokat. Norbert Reithofer az Auto Motor und Sportnak úgy nyilatkozott, hogy az emissziós normák betartása érdekében a jövőben a hathengeres motork fejlesztésére helyezik a hangsúlyt.
Állítólag a Mercedesnél is hasonló gondolatokat dédelgetnek, bár hivatalos források még nem erősítették meg a lépést. A döntés logikusnak tűnik, hiszen a dízelek vásárlói nem a nagy teljesítmény, hanem a takarékos üzemeltethetőség miatt választják ezt az opciót. Érdekes, hogy mindeközben az Audi most dobta piacra legújabb V12-es TDI-jét, és a 4,2 literes, V8-as dízelből is erősebb változatot terveznek.