Lumeneo Smera: motorkerékpár helyett

2008.03.31. 11:31

A motorkerékpárok és az autók előnyeinek egyesítése nem új ötlet, a Lumeneo nevű kis francia cég megvalósítása azonban az egyik legígéretesebb próbálkozás, amit eddig láttunk.


Galéria - kattintson a képre

A Smera a nemrég megjelent háromkerekű robogók továbbgondolásának tekinthető. Négy kereke van és zárt, de alig 80 cm széles, és kanyarban ugyanúgy dönteni kell, mint egy motorkerékpárt. A 2,45 méter hosszú és 1,45 méter magas karosszéria két személy számára kínál elegendő helyet, egymás mögött, ahogy a robogók. Az alig 350 kilogrammos szerkezetet két villanymotor hajtja, amelyek összesen 40 lóerő leadására képesek, így a Smera végsebessége 130 km/h, hatótávolsága pedig 150 km. Az adatok alapján úgy tűnhet, hogy a szerkezet lomha, pedig erről szó sincs: akár 8 másodperc alatt is elérheti a 100 km/h-s sebességet.

A Lumeneo már a gyártásra készül, bár a Smerából egyhamar aligha lesz tömegmodell: egyelőre évi 250 példány készülhet a típusból, és hogy így is megérje gyártani, az ára állítólag még a Smartét is meghaladja majd.