Újabb Subaru-részvényeket venne a Toyota

2008.04.02. 15:48

A legnagyobb japán autógyártó állítólag meg szeretné duplázni részesedését a Fuji Heavy Industries-ben, a Subaru anyavállalatában.

A Toyota még 2005-ben vásárolta meg az FHI 8,7%-át a General Motorstól, amikor az amerikai vállalat külső érdekeltségeinek eladásával próbálta ellensúlyozni hirtelen megnövekedett veszteségeit. Az elmúlt szűk három évben a Toyota és a Subaru között egyre mélyülő együttműködés alakult ki. A két vállalat egyes területeken közös fejlesztésbe kezdett, és kölcsönösen hasznosítják egymás erőforrásait, így a Subaru például egy Daihatsu modellt forgalmaz Európában, Justy néven, a Toyota pedig a Subaru amerikai gyárában állítja elő a Camry típus helyi piacra szánt változatait.

A Toyota épp a közös munka biztosítása érdekében szeretné most 17%-ra növelni részesedését a Subaru anyacégében, így magasan a vállalat legnagyobb részvényesévé válna, de mégsem veszélyeztetné a Fuji Heavy önállóságát. Az üzletet állítólag még ebben a hónapban nyélbe üthetik, ha a hatóságok is áldásukat adják rá.