Citroën C-Elysee: felújított őskövület

2008.04.08. 13:55

Első pillantásra nem tűnik ismerősnek a franciák új, Kínában bemutatkozó modellje, de valahogy mégsem érezzük korszerűnek.


Galéria - kattintson a képre

A szögletes tetővonal, a sarkos ajtók és ablakok másfék-két évtizeddel ezelőtti autókat idéznek, miközben a C-Elysee orrát láthatóan az aktuális Citroën-arculatnak megfelelően alakították ki. A kétarcúság magyarázata, hogy az új modell igazából 17 éves konstrukció: az 1991-ben bemutatott ZX négyajtós változatán alapul, amelyet régóta gyártanak Kínában is. Az öreg, de bevált szerkezetet nyilván azért tartották meg, mert már rég megszolgálta a kifejlesztésébe ölt összeget, így igen olcsón gyártható, és még mindig bőven megfelel egy kínai átlagcsalád igényeinek. A kicserélt orr- és farrésszel, illetve a névcserével ráadásul új modellként tálalható, ami nyilván jót tesz majd a keresletnek.

A C-Elysee a kínai Dongfeng Citroënnél készül majd, akárcsak az elődei, 1,4 és 1,6 literes benzinmotorokkal. A típus exportját érthető okokból nem tervezik: sem a korszerű biztonsági szabályoknak, sem az aktuális autódivatnak nem felel meg.