Feltörték a Nissan GT-R motorvezérlőjét

2008.04.10. 09:40

Egy amerikai tuningcég azt állítja, szakemberei sikeresen kiiktatták a Nissan sportkocsi sebességkorlátozását, és már a motorvezérlés egyes paramétereit is sikerült módosítaniuk, így nincs többé akadálya, hogy a GT-R teljes tuningpotenciálját kihasználják, vagy akár közúton több mint 300 km/h-s sebességgel száguldjanak vele.


Galéria - kattintson a képre

A Cobb nevű vállalkozás régóta foglalkozik Nissan motorelektronikák átprogramozásával, eddig elsősorban 350Z-hez, valamint Infiniti G35-öshöz és G37-eshez kínáltak áthangolt motorvezérlőket. Így amint kiderült , hogy a GT-R japán változata 180 km/h-s gyári sebességkorlátozással érkezik, amely csak egyes japán versenypályákon oldódik fel, azonnal ráharaptak a lehetőségre. Szereztek egy példányt a sportkocsiból, és nekiálltak megfejteni az elektronikájába épített titkosítást. A feladat nyilván nem volt egyszerű, hiszen a GT-R tavaly ősszel került piacra, de a Cobb szerint a sebességkorlátozást már sikerült feloldani, sőt már módosított befecskendezési térképekkel és töltőnyomás-vezérléssel kísérleteznek, így mire az autó Észak-Amerikában is piacra kerül, kész megoldásokkal várhatják azokat, akik nem a gyáriak elképzelései szerint akarják használni méregdrága sportkocsijukat.

A Nissan GT-R az első olyan sportkocsi, amelyet a gyár megpróbált teljesen elzárni a tuningcégek elől, nemcsak a sebességét korlátozták, de többek közt azt is megpróbálták megakadályozni, hogy a gyáritól eltérő felniket szereljenek az autóra. A próbálkozásuk azonban kudarcnak tűnik. Biztos, hogy mire az egész világon bemutatják az autót, tucatnyi tuningcég kínál majd hozzá feltört vezérlőegységeket, és nyilván sok vásárló hozzájuk fordul majd, akár a garancia elvesztését is vállalva, hogy új sportkocsijával ne valljon szégyent a szomszéd Audi R8-asával, BMW M3-asával vagy Porsche 911-esével szemben.