Holttérfigyelő trükkök a Fordtól

2008.04.10. 13:59

Egy végtelenül egyszerű kettős tükörrel és egy intelligens radarrendszerrel próbálja biztonságosabbá tenni típusait az amerikai gyártó.


Galéria - kattintson a képre

Az új oldalsó visszapillantó tükör tulajdonképp olyasmi, aminek ma már minden autón ott kéne lennie, hiszen nincs benne olyan ötlet, amelyet ne ismernénk évszázadok óta. A szokásos tükör sarkába egy kisebb, igen domború, kifelé döntött másik tükröt szereltek, amelyben, ha kis méretben is, de látható az autó holtterében közlekedő másik jármű. Ez a megoldás persze leginkább csak a vezető oldalán használható, mivel a kicsi tükör képe a másik oldalról gyakorlatilag nem látható, de így is örömteli, hogy az új kettős tükör jövőre már ott lesz a legtöbb Ford modellen, a szériafelszerelés részeként.


Galéria - kattintson a képre

Valamivel drágább és komplikáltabb, de talán hatásosabb is a Cross Traffic Alert fantázianevű, radaros balesetmegelőző rendszer. Ez lényegében ugyanolyan holttér-figyelő berendezés, amilyet több más gyártó is kínál, azzal a különbséggel, hogy parkolóhelyről való kitolatáskor 20 méteres körzetben felismeri a keresztirányú forgalmat, és figyelmeztet rá, így lényegében két jellemző balesettípus megelőzésére is alkalmas. Ezt az eszközt is jövőre veti be a Ford, elsőként az amerikai piacon, de később valószínűleg Európában is elérhetővé teszik drágább típusaikban.