Jaguar-Fiat együttműködés készül?

2008.04.13. 10:56

Miután a Tata megvette a brit luxusautó-gyártót, feléledtek a pletykák, amelyek szerint a Fiat szívesen használná a Jaguar hátsókerék-hajtású platformjait saját, nagyobb méretű prémium-modelljeihez.

Az olasz gyártó fejlesztési igazgatója, Harald Wester meg is erősítette, hogy tárgyalások folynak a Jaguarral, illetve új tulajdonosával a lehetséges műszaki együttműködésről, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy végleges döntés még nem született. Régóta közismert tény, hogy a Fiatnak az Alfa Romeo márka fejlesztéséhez szüksége lenne hátsókerék-hajtású típusokra, főleg az észak-amerikai piacon, ahová épp mostanság készül visszatérni, de egyelőre hiányzik a megfelelő platform, amelyre építkezhetnének. Ahhoz nem tudnának elég nagykocsit eladni, hogy az önálló fejlesztés kifizetődő legyen, viszont eddig nem sikerült megfelelő partnert találni, hiába környékezték meg a General Motorst és a Mercedest is. A Jaguar azonban megoldást jelenthet a problémára, most, hogy a Tata kezébe került, mivel az indiai cég igen jó viszonyban van a Fiattal. Amellett, hogy több közös projektet is beindítottak, Ratan Tata, az indiai vállalat vezetője a Fiat igazgatótanácsának is a tagja, így a bejáratott kommunikációs csatornák adottak.

Ráadásul az olaszok később viszonozhatják a szívességet, hiszen a Jaguar már csak négy-öt évig számíthat a Ford segítségére, így nem ártana egy komolyabb fejlesztési tapasztalatokkal rendelkező partner, például a motorválaszték, vagy éppen a jelenleg használt padlólemezek továbbfejlesztésében, illetve cseréjében.