Kibővül a Chrysler-Nissan együttműködés

2008.04.15. 10:06

Az új megállapodás szerint egymás számára fejleszt és gyárt egy-egy új típust a két autógyártó óriás.

A bejelentés szerint a Nissan egy kisebb, B vagy C szegmensbe tartozó modellt gyárt majd egyik japán üzemében a Chrysler számára, amelyet Észak-Amerikában és Európában is forgalmazhat az amerikai gyártó 2010-től. Cserébe a Nissan Titan utódja Chrysler alvázra épül majd, és Mexikóban, a legkisebb detroiti gyártó üzemében kezdik meg a gyártását 2011-ben, a Dodge Ram típussal azonos gépsoron. Ezúttal azonban nem egyszerű modellátvételről van szó, mint például a Dél-Amerikában, Dodge márkanéven piacra kerülő Nissan Tiidák esetében: a Chryslernél készülő óriási pick-up formatervét a Nissan dolgozhatja ki, míg a japánban készülő kompakt típus külső részleteit a Chrysler tervezői vethetik papírra.

A csereüzlet a felek szerint a kölcsönös előnyökre épít, és egyelőre nem nevezhető stratégiai együttműködésnek, de azt a lehetőséget sem zárták ki, hogy a későbbiekben tovább mélyüljön a két cég kapcsolata. Carlos Goshn, a Renault-Nissan szövetség vezére néhány éve amerikai partnerrel szerette volna bővíteni birodalmát, ugyanakkor a Mercedes által magára hagyott Chryslernek is nagyon jól jönne egy fejlett műszaki háttérrel rendelkező szövetséges, amelyre nem csak eseti jelleggel számíthatna.

A Chrysler eddig a Mitsubishi segítségével építette a 300C-nél kisebb méretű személyautóit, de ez a kapcsolat a Daimler vezetése alatt, jórészt a németek hibájából megszűnt. Ha az amerikai gyártó saját erejéből akarná pótolni egykori japán partnerének segítségét, akkor legalább két új járműplatformot kellene kifejlesztenie a saját erejéből, méghozzá legfeljebb 3-4 éven belül, ami még egy nyereséges gyártó számára is nagy megpróbáltatást jelentene, a Chrysler esetében pedig szinte lehetetlen. Hozzáfogtak ugyan egy új padlólemez fejlesztéséhez, amelyre a D szegmensbe tartozó típusok – a Chrysler Sebring és a Dodge Avenger – utódai épülhetnek, de a kisebb kategóriákban még mindig segítségre szorult a cég – ezért jön igazán jól a Nissannal kötött megállapodás