Hajba kapott a Tesla és a Fisker

2008.04.15. 15:40

A két, ma még alig létező autógyártó vállalkozás a bíróságon találkozik, a Tesla Motors ugyanis beperelte a Fisker Automotive alapítóit, azt állítva, hogy a Fisker Karma a tőlük lopott technológiára épül.


Galéria - kattintson a képre

A bírósági kereset alapja az a tény, hogy a Tesla korábban épp egy hibrid szedán formatervének elkészítésével bízta meg a formatervezőként híressé vált Henrik Fiskert, aki szerintük azért vállalta el a 875 ezer dolláros megbízást, hogy eltulajdoníthassa a típus műszaki terveit, és azokat saját típusának fejlesztésénél használhassa fel. A Tesla Motors szerint Fisker ráadásul ezért az összegért kritikán aluli munkát végzett, így gyakorlatilag szabotálta a fejlesztést. Ezért a tervezőtől a kérdéses összeg visszafizetését, és jelentős összegű kártérítést követelnek, valamint azt, hogy ne használja a továbbiakban a Tesla terveit.

Ha a bíróság igazat ad a Tesla Motorsnak, az Henrik Fisker vállalkozása számára a véget jelentené, hiszen nem csak jelentős összegtől szabadítaná meg az épp csak piacra lépő vállalkozást, de a Karma sportszedán gyártását is megakadályozhatja. Ugyanakkor a Tesla dolga sem lesz könnyű, hiszen bizonyítania kell, hogy a Fisker mérnökei valóban lopott tervekből dolgoztak.