Besturn B50: kínai csoda Mazda6 alapon

2008.04.16. 08:35

A Pekingi Autószalon egyik nagy durranásának szánják az új kínai szedánt, amely levetett japán technikára épül ugyan, de a formaterve és a motorja önálló fejlesztés eredménye.


Galéria - kattintson a képre

A Besturn teljesen új márkanév, az egyik legnagyobb kínai autógyártó, a First Auto Works (FAW) szeretné meghódítani vele a hazai a piacot. A B50-es az első generációs Mazda6 alapjaira épül, de egy picit sem hasonlít a japán szedánra. A formaterv talán nem a legharmonikusabb jelenség, viszont kétségtelenül egyedi. Ezen kívül az autóhoz kezdetben kínált egyetlen motor – egy 1,6 literes négyhengeres benzines – is saját fejlesztés. A tervek szerint később hibrid hajtáslánccal is kínálják majd a típust, bár egyelőre nem tudni, hogy a környezetkímélő változat mikor kerülhet gyártásba.

A FAW eddig elsősorban külföldi gyártók típusait állította elő – többek közt a Toyota és a Volkswagen Kínában forgalmazott autóinak egy részét is a vállalat készíti – de saját típusokat eddig csak igen korlátozott példányszámban gyártottak, főként luxusmodelleket a pártvezetés számára. A Besturn márka bevezetésével azonban változtatni próbálnak ezen: a B50-es egy új típussorozat első darabja, amelynek segítségével felvehetik a versenyt a külföldi gyártók tömegeknek szánt modelljeivel.