Hongqi SUV: kínai megaluxus

2008.04.22. 13:13

A kínai autógyártók nemcsak a tömegmodellek tervezésében próbálják utolérni külföldi vetélytársaikat, de a legdrágább kategóriákban is.


Galéria - kattintson a képre

Három éve, Sanghajban egy Rolls-Royce Pantom-szerű luxuslimuzin-tanulmányt mutatott be a FAW, Kína egyik legnagyobb autógyártója a Hongqi, azaz Vörös Zászló márka leendő csúcsmodelljeként, most, a Pekingi Autószalonon pedig egy legalább ugyanilyen exkluzív luxusterepjáróról rántották le a leplet. Az autót szerényen csak SUV-nak hívják, de az egyszerű név egy Mercedes GL méretű óriást takar, karakteres formatervvel és a FAW vadonatúj, hatliteres V12-es motorjával.


Galéria - kattintson a képre

Az éles-íves formát ugyan inkább neveznénk érdekesnek, mint szépnek, de kétségtelenül feltűnő, egyedi és modern. Talán még meglepőbb, hogy a kínai tervezők az autó belső terét is kidolgozták: a vajszínű bőr és a kék fényű műszerek együttese kellemes hangulatot áraszt, a középkonzolon elhelyezett kerek kezelőszerv, és a kormányon sorakozó gombok pedig azt jelzik, hogy kényelmi eszközökből is legalább annyit szánnak a típusba, mint bármelyik német luxusterepjáróba.

A sorozatgyártásra persze még nem áll készen a típus, de a FAW-nál azt ígérik, hogy 2010-re ebből a modellből is elkészül a végleges változat, ami a luxusautó-gyártóknak nem túl jó hír. Ha Európában, Észak-Amerikában vagy Japánban nem is várható a Hongqi SUV gyors elterjedése, Kínában mindenképp számolni kell egy ilyen, láthatóan tőkeerős és elszánt helyi vetélytárssal.