Felújítják az Audi A3-ast

2008.04.24. 10:10

Öt év és nagyjából egymillió eladott példány után újabb modellfrissítést hajtanak végre a kompakt Audi második generációján.


Galéria - kattintson a képre

A változtatások nagyobb része kozmetikai jellegű: új, nappal is világító fényszórókat, kissé átszabott hűtőrácsot, integrált irányjelzős külső tükröket, valamint átdolgozott lökhárítókat és kilincseket kapott a típus. A háromajtós a hátsó lökhárító révén 2,5 centiméterrel hosszabb is lett, ugyanakkor az ötajtós Sportback méretei nem változtak. Az átalakítások zöme azonban egyáltalán nem hat meglepetésként: tavaly ősszel, az A3 Cabrio bemutatója kapcsán már találkozhattunk velük, most csak átvezetik az új részleteket a fémtetős változatokra.


Galéria - kattintson a képre

A sorozat egy új taggal is bővült, az S3 Sportbackkel. A 265 lóerős csúcsváltozat eddig ugyanis csak a rövidebbik, háromajtós karosszériával készült, mostantól azonban praktikusabb, de hosszabb ötajtósként is megrendelhető. A nehezebb karosszériának köszönhetően az új változat 5,8 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, azaz mindössze 0,1 másodperccel hosszabb idő alatt, mint a háromajtós, a végsebességet pedig itt is elektronikusan maximálták 250 km/h-ban.

A gyengébb A3-asok műszaki szempontból keveset változtak, bár az 1,6 literes 102 lóerős benzines alapmotorhoz, valamint az 1,4 literes, 125 lóerős és az 1,8 literes, 160 lóerős turbós benzinesekhez már a dupla kuplungos S-Tronic váltó új, hétsebességes változatát kínálják. A megújult A3-as első példányai a nyár folyamán kerülnek az európai Audi-kereskedésekbe 20 350 eurós alapáron.