Magától parkol a VW tanulmányautó

2008.04.24. 11:36

Parkolást segítő félautomata rendszereket már ma is kínálnak a gyártók frissebb modelljeikhez, de a Volkswagen Park Assist Vision jóval önállóbb, és hasznosabb ezeknél.

A manapság megvásárolható rendszerek elsősorban a járdaszegéllyel párhuzamos parkolásban segítik a sofőrt, aki maga kezeli a pedálokat, csak a kormányt forgatja az automatika. A VW PAV tanulmánya azonban más feladatra készült. A járdára merőleges parkolás feladatát végzi el, mindenféle külső beavatkozás nélkül. Ezzel nemcsak a rutintalan vezetőknek jelent segítséget, de így olyan parkolóhelyekre is beállítható az autó, ahol már az ajtónyitáshoz sem maradna hely. A sofőr dolga csupán annyi, hogy elhaladva a parkolóhely mellett megálljon, P állásba tolja a DSG váltó karját és megnyomjon egy gombot a távirányítón. Akár ki is szállhat a kocsiból, innen már maga intéz mindent az automatika: beállítja az autót az üres helyre, leállítja a motort és bezárja az ajtókat. Ha baj lenne, a távirányítóval persze le is állítható a folyamat.

A PAV persze igen komplikált, és egyelőre meglehetősen drága szerkezet. Összesen négy kamera - kettő a külső tükrökben és kettő az autó elején és hátulján - valamint ultrahang-szenzorok és elektromechanikus kormányszervó tartozik hozzá, az egyes eszközök munkáját pedig egy 2 GHz-en működő számítógép hangolja össze. A Volkswagen szerint a Hannoveri Vásáron, április 25-én bemutatkozó Passat-alapú tanulmány egyelőre nem több korai prototípusnál, amely még hosszas fejlesztésre szorul, így egyelőre a gyári szakemberek sem tudják megmondani, hogy a PAV mikor kerülhet szériagyártásba.