Elektromos Renault 2012-re

2008.04.25. 14:47

Már korábban hallhattuk, hogy a franciák elektromos járművet fejlesztenek egy izraeli cég számára , de úgy tűnik, ezzel párhuzamosan saját palettájukat is ki szeretnék egészíteni egy ilyen típussal.


Renault Zoom villanyautó-tanulmány, 1992

Patrick Pelata, a Renault termékfejlesztési igazgatója legalábbis azt nyilatkozta egy brit lapnak, hogy a londoni olimpia idejére, 2012-re lesz elektromos típusuk. Állítólag egy, a Twingóhoz hasonló méretű típuson dolgoznak, amely kétféle, cserélhető akkumulátorral lesz elérhető: egy kisebb kapacitású, gyorsan tölthető cellacsomaggal, amely csak rövid városi utakra teszi alkalmassá a kiskocsit, és egy nagyobb kapacitásúval, amelyet hosszabb hétvégi túrákon lesz érdemes az autóba tenni. Emellett a Renault azt tervezi, hogy az autók bemutatásával egy időben akkumulátor-kölcsönző szolgáltatást is indít egyes európai országokban, így akár egész hosszú utazásokra is alkalmas lehet a villanyautó, ha közben néhány csereállomást is beiktat a sofőr az útitervbe.

A Renault a fejlesztés során várhatóan a Nissan fejlesztési eredményeit is felhasználja majd, hiszen a japán cég már 2010-re el szeretné készíteni saját elektromos szériamodelljét.