Evisol Thorr: elektromos Super Seven

2008.04.29. 10:02

Egy apró holland cég állította össze a villamos hajtású élményautót egy Lotus Super Seven másolat karosszériáját, egy Siemens gyártmányú villanymotort és néhány Li-polimer akkumulátort felhasználva.


Galéria - kattintson a képre

A Thorrnak elnevezett jármű végletes egyszerűsége ellenére meglehetősen ígéretes darab. Az akkumulátorokkal együtt is csupán 755 kilogrammos, a villanymotorja 272 lóerő csúcsteljesítmény, 91 lóerő folyamatosan használható teljesítmény és 450 Nm maximális nyomaték leadására alkalmas. Menetteljesítmény-adatokat egyelőre nem közölt a gyártó, de nincs okunk kételkedni benne, hogy a villanymotor csaknem állandó nyomatéka és a kis tömeg révén semmivel sem gyorsul rosszabbul a Thorr, mint egy hasonló teljesítményű benzinmotoros Seven-másolat.

Ráadásul a kétüléses minimál-roadster egy feltöltéssel már most, a kísérleti fázisban is bő 200 kilométer tehető meg, ami egy-egy hétvégi élményautózáshoz bőségesen elegendő lehet. Egyelőre nem tudjuk, hogy az Evisol tervez-e sorozatgyártást, és ha igen, mikor, de a Thorr egyszerű felépítése révén - sem váltó, sem komolyabb hangszigetelés nem kell bele - alighanem a legolcsóbb elektromos sportkocsik közé tartozna, vonzó alternatívát kínálva a Tesla Roadster, illetve a Venturi Fetish iránt érdeklődő környezettudatos vásárlóknak.