A Brembo segíthet a Pininfarinának

2008.04.29. 13:40

Az olasz autóipar talán legsikeresebb cége tárgyalni kezdett a nagy nevű, de anyagi gondokkal küzdő formatervező stúdióval. A Pininfarina vezetése állítólag arra próbálja rávenni a Brembo igazgatóit, hogy vásároljanak részesedést, és ezzel fektessenek eurómilliókat a veszteséges cégbe, segítséget nyújtva egy nagyobb tőkeemeléshez.

A Pininfarina az utóbbi években folyamatosan veszteséges volt, annak ellenére, hogy a többi hasonló vállalkozáshoz képest viszonylag sok megrendelést kaptak, mind tervezési, mind bérgyártási feladatok elvégzésére. Ahhoz azonban, hogy modernizálhassanak, csökkenthessék a gyártás költségeit és fejleszthessék a formatervező részleget, mintegy 100 millió euróra lenne szükség, amelyet külső részvényesek bevonásával szeretnének előteremteni. A Brembo csak az egyik vállalat, amellyel részvényeladásról tárgyal a Pininfarina, mellette az indiai Tata és a francia Vincent Bollore vállalat neve is felmerült a tulajdonosjelöltek között.

A külső cégek számára a Pininfarina család birtokában levő részvények egy részét kínálják fel - a jelenlegi 55%-ból 25%-ot -, azaz az irányítás az alapító leszármazottainak kezében marad, és ha minden jól alakul, akkor a formatervező stúdió megújítására is lesz elegendő forrás.