Az Audi is nyolcadik sebességbe kapcsol

2008.05.13. 12:04

A Lexus LS-ben találkozhattunk először nyolcsebességes automata váltóval, de amióta a ZF is készített egy ilyen váltót, elvben bármelyik luxusautó-gyártó a japánok nyomába léphet.

A BMW már korábban bejelentette, hogy a következő hetesben és az X6-osban használják ezt a szerkezetet, most pedig az Audit hozták hírbe a ZF-fel. Hivatalos megerősítés ugyan még nem érkezett, de a legújabb pletykák szerint az új nyolcsebességes kerül a következő A8-asban, a Q7-esben és az egyelőre csak pletykákból ismert A7-esben, amely állítólag egy négyajtós kupé lesz, hasonló méretű, mint a Mercedes CLS. A ZF szerint az új váltó egy átlagos ötsebességes automatával szemben 14%-os fogyasztáscsökkenést eredményezhet, és emellett alkalmas arra is, hogy együtt alkalmazzák stop-start rendszerekkel is.

A ZF automata sebességváltóit jelenleg több luxusautó-gyártó is használja. A BMW és a Rolls-Royce mellett a Jaguar típusaiba is a német beszállító hatsebességes automatáit találjuk, és úgy tűnik, az új nyolcsebességes is hamar elterjedté válhat.