Két új turbómotort fejleszt az Opel

2008.05.16. 10:25

Az aktuális divatnak megfelelően a GM Europe is kis hengerűrtartalmú turbómotorokkal váltja le nagyobb benzines négyhengereseit.

A Fiat és a Volkswagen már az átállás végén tart, az Opel azonban csak 2009 végén kezdi lecserélni az 1,6 és 1,8 literes Ecotec motorokat a vadiúj 1,4 literes, turbófeltöltős benzinessel, amely állítólag 120-140 lóerő közti teljesítményt, valamint 175-200 Nm csúcsnyomatékot szolgáltat kiviteltől függően. Az új motortól kb. 8%-os fogyasztáscsökkenést várnak, és persze ez a négyhengeres már teljesíti az Euro5-ös károsanyag-kibocsátási norma összes feltételét is. Valószínűleg a következő Opel Astra lesz az első, amelyben már ezzel a motorral is találkozhatunk, de valószínű, hogy a Corsa, a Zafira és az Insignia egyes változataiban is felbukkan majd.

Az 1,4 literesnél valamivel korábban egy másik turbómotor is felbukkan az Opel kínálatban, igaz, ezt nehéz volna teljesen újnak nevezni. Lényegében a Corsa csúcsváltozataiból már ismert 1,6 literes gázüzemű változatáról van szó, amely már 2009-ben bekerül a Zafira egyterűbe. A 150 lóerős, 210 Nm csúcsnyomatékú szerkezet természetesen benzinnel is használható lesz. Azt viszont még nem tudjuk, hogy a Zafirán kívül más típusokban is feltűnhet-e később ez a motor.