Noble M600: jön az Esprit-gyilkos

2008.05.19. 07:40

A brit sportkocsigyártó korábban olcsó és villámgyors középmotoros típusaival hódította meg a gyors autók rajongóit, de az utóbbi években drágább és komplikáltabb modellekkel próbálkozik.

Tavaly már bemutatták az M15-ös nyolchengeres változatát a Volvo és a Yamaha által kifejlesztett 4,4 literes alaposan átdolgozott, ikerturbós változatával, most pedig egy újabb középmotoros típuson dolgoznak, az M600-ason, amely új, harmonikusabb formatervű, jobb aerodinamikai kialakítású karbonszálas karosszériával készül. A Noble igazgatója, Peter Boutwood szerint az autó koncepcióját tekintve a legendás Ferrari F40-est követi, és 650 lóerős motorja révén szinte bármelyik neves sportkocsigyártó csúcsmodelljével felveszi a versenyt, ugyanakkor az ára jóval kedvezőbb lesz azokénál. A Noble nagyjából 50 példányt szeretne készíteni a típusból évente, méghozzá az egész világ számára: az M600-ból készül balkormányos kivitel is, így Észak-Amerikában, és az európai szárazföldön is kapható lesz az autó, amely már csak néhány hónapra van a hivatalos bemutatótól.

A Noble legújabb modelljének első számú ellenfele az új Lotus Esprit lehet, amely - ha igazak a pletykák - legkorábban is csak egy év múlva kerülhet piacra, és a pletykák szerint nagyon hasonló karakterű lesz, mint az M600-as. Így könnyen lehet, hogy a Noble megnehezíti majd az új Lotus dolgát, elcsábítva azon vásárlók egy részét, akik villámgyors, középmotoros brit szupersportkocsit vásárolnának.