Audi R8 versenygép a Nürburgringre

2008.05.19. 10:40

A jövő hét végén lesz a hagyományos 24 órás futam a híres németországi pályán, amelyre az idén úgy tűnik, több gyári csapat nevez, mint korábban bármikor. Ott lesz például a VW Scirocco versenyváltozata, és a Lexus LF-A prototípusa is, de az Audi is gyári autókkal, méghozzá alaposan átdolgozott R8-asokkal áll rajthoz.


Galéria - kattintson a képre

A versenyen alapvetően csak utcai autókat engednek rajthoz állni, igaz, számos átalakítást lehet elvégezni a versenygépeken. Az R8-asokba például másik motor kerül: a 4,2 literes V8-as helyére egy azonos felépítésű, de négyliteres, 530 lóerős, 480 Nm csúcsnyomatékú versenymotort építenek. Ezenkívül új aerodinamikai csomagot kap a sportkocsi: masszív sárvédő-szélesítéseket, új lökhárítókat elöl szinte a földet súroló köténnyel, hátul diffúzorral, és egy nagy hátsó szárnyat. Természetesen az összes kötelező biztonsági berendezést is beszerelték a versenygépekbe, így a bukókeretet és tűzoltókészüléket is, viszont minden egyéb felesleges elemet kiszereltek az autóból, így a tömege csupán 1250 kilogramm.

A nürburgringi verseny különlegessége épp abban rejlik, hogy nem engednek felismerhetetlen prototípusokat rajthoz állni. Korábban épp ezért kerülték a nagyobb gyártók, de úgy néz ki, lassan meglátják benne a lehetőséget, hiszen itt kevéssé módosított utcai autók versenyeznek egymással, így egy esetleges győzelmet könnyű reklámokban is felhasználni.