Romániában épít új gyárat a Mercedes?

2008.05.21. 12:56

Úgy tűnik, az A és B osztály gyártása néhány éven belül elköltözik Németországból jóval olcsóbb munkaerőt kínáló délkeleti szomszédunkhoz.

Annyi már biztosnak tűnik, hogy a Mercedes Románia nyugati felében szeretné felépíteni az új gyárat. A legvalószínűbb helyszín Temes (Timis) megye, bár korábban állítólag Kolozs (Cluj) megyében is megnéztek néhány helyszínt. Úgy tudjuk, jelenleg a helyi hatóságok engedélyére vár a Daimler, és ha lezárul az aktatologatás, hozzá is kezdenek a gyár építéséhez, amely két-három év múlva kezdheti meg működését. A Mercedes fronthajtású kompakt autói, bár sokáig háttérbe szorultak a nagyobb modellekkel szemben, egyre lényegesebb szerephez jutnak a stuttgarti gyártó hosszabb távú startégiájában, mivel csak ilyen, relatíve kis fogyasztású autókkal lehetnek képesek megfelelni az EU bevezetésre váró szén-dioxid-kibocsátási korlátozásainak.

Korábban úgy nézett ki, hogy a viszonylag olcsó, és így a többi Mercedesnél jóval kevesebb hasznot hajtó modellek fejlesztésének költségeit külső partner bevonásával próbálják meg lejjebb szorítani, de most valószínűbbnek látszik, hogy ehelyett a németországinál kisebb költségigényű román gyártással próbálják megnövelni az egy autóra eső profitot.