Scirocco GT24: versenygépből tanulmány

2008.05.23. 09:10

Szép dolog, hogy az Audi egyedi A3 és TT Clubsport prototípusokat mutat a Wörtherseetreffen résztvevőinek, de a rendezvény eredendően mégis VW GTI találkozónak indult, így a Volkswagen sem mehet üres kézzel rajongói közé. Készítettek is több tanulmányt, köztük egy különleges Sciroccót, abból a versenyautóból, amellyel a Nürburgringen áll rajthoz a gyári csapat ugyanezen a hétvégén.

A Scirocco alapváltozata is igazán izgalmas darab – a többi VW közt mindenképp – de a GT24 a versenypályára szánt szélesítésekkel és légterelőkkel,


Galéria - kattintson a képre

a hófehér felnikkel, az óriási légbeömlőkkel és a motorháztető nyílásaival még többet ígérő látvány. Ráadásul a külső nem csak üres ígéret: az autó orrába a kétliteres TFSI turbómotor 325 lóerős változatát építették, az állítható futómű nyomtávja 61 mm-rel nagyobb, mint a szériaváltozaté, az autó magassága pedig akár 75 mm-rel csökkenthető, ha maximálisan kihasznáják az ültetésre kínálkozó lehetőséget. A fékrendszer is versenypályára született: 362 mm-es első és 255 mm-es hátsó tárcsák lassítják az 1120 kilogrammos járművet. Az utcai autó persze jóval nehezebb – pontosan 178 kilogrammal – de a GT24 belső terét látva ezen egy pillanatig sem csodálkuzunk.

Az arasznyi oldalfalú Recaro üléseken, a szögletes versenykormányon, a bukócsöveken és a középen elhelyezett kapcsolókon kívül nem maradt sok minden a belső térben. Kihajigálták belőle a felesleges kárpitokat, a nehéz hátsó üléspadot, sőt, még az eredeti műszerfalat is, a lényeges adatok közlésére úgyis elegendő két nagyobbacska LCD. Még váltókar sincs, de nem is kell: a szekvenciális kapcsolású váltó működtetéséhez elegendő a kormány mögött elhelyezett két fül.

A Scirocco GT24 lehetne önmagáért való bravúroskodás is, amilyen a tavaly ugyanitt leleplezett Golf GTI W12-es volt, de állítólag nem az. A VW azt mondja, a hamarosan bemutatkozó Scirocco R előzetese, amely spártai belsejét ugyan nyilván nem örökli a tanulmánytól, de kétliteres motorját, és néhány jellegzetes külső ismertetőjegyét egészen biztosan.