Renault Laguna Coupé: szuperdelfin Cannes-ban

2008.05.24. 23:09

A Renault jól meglepett mindenkit azzal, hogy szombat estére időzítette vadonatúj kupéjának ősbemutatóját: a Cannes-i Filmfesztiválon maga Carlos Ghosn, a Renault-Nissan birodalom feje parádézott az elegáns kétajtóssal, és ezzel párhuzamosan a hivatalos sajtóanyag is napvilágot látott.


A Laguna szedán formájával nem voltunk teljesen kibékülve, érdemei elismerése mellett ma is úgy véljük, akad rajta néhány, kevéssé szerencsés részlet. Most az az érzésünk, itt a magyarázat is, a francia tervezők alighanem a Coupéra koncentráltak, az ötajtós megtervezése csak afféle kötelező gyakorlat lehetett. A kétajtós formája tökéletes harmóniát mutat, nincs rajta egyetlen öncélúan meghúzott vonal, egyetlen tessék-lássék odavetett részlet sem, minden él folyamatosan hullámzik, minden felület egyértelmű, egyszerű és tiszta. Ha valaki mégsem tudna beleszeretni, az is az autó simaságának köszönhető, amely kevés teret enged a sportos agresszivitásnak. Egyedül az orr-rész hatalmas légbeömlője, és a Laguna szedánról már ismert bumeránglámpák törik meg a forma nyugalmát, némi ragadozó-hangulatot csempészve az összképbe.


A szép delfinforma alatt persze a már jól ismert Renault mechanika lapul, nagy meglepetéseket hiába várnánk. A motorválaszték egyelőre két V6-osból - egy vadiúj, 235 lóerős turbódízelből, és a Nissantól átvett 3,5 literes benzines 240 lóerős kiviteléből - áll. Mindkettő az első kerekeket hajtja, és 7 másodpercnél rövidebb idő alatt gyorsíthatja az autót 100 km/h-ra. A 4,64 méter hosszú, 1,83 méter széles és 1,4 méter magas, 2,69 méteres tengelytávú, négyüléses kétajtósba ugyanakkor bekerül a Laguna GT -ben már bemutatott négykerék-kormányzás, amely a gyáriak szerint meglepően fordulékony, sportos viselkedésű autóvá változtatja az amúgy inkább nyugalmas túrakocsinak tűnő kupét.

Egyelőre ennyit lehet tudni az új Laguna Coupéról - az összes puskaport nem lőtték el most a Renault sajtósai, hiszen valamit a Párizsi Autószalonra, az autó hivatalos bemutatójára is hagyni kellett, de annyi már most is biztos, hogy már október közepén megjelenik a típus Európa legtöbb országának Renault-kereskedéseiben.