Villanyos élményautó Saturn Skyból

2008.05.26. 10:28

A Tesla Roadster, a Venturi Fetish és a többi hasonló elektromos sportautó csillagászati áron kapható, ezért sokak számára csak álom maradhat. Egy kis amerikai cég, az Advanced Mechanical Products (AMP) megoldásával azonban már egy Tesla árának feléért elérhetővé válhat a gyors villanyautózás élménye.

Az ötlet egyszerű. Az Amerikában elérhető egyik legolcsóbb roadsterbe építenek elektromos hajtásláncot, így megspórolják az autó fejlesztésére és gyártására fordítandó dollármilliókat. A négyhengeres Ecotec motor helyére az akkumulátorcsomag kerül, a két villanymotort pedig közvetlenül a hátsó kerekek kihajtása mögé építik, így kimaradhat a komplikált hajtáslánc. A vállalkozás becslései szerint az átépített Sky akár 5,7 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-s sebességet, azaz ugyanúgy gyorsul, mint az erősebbik, 260 lóerős, turbós kétliteres benzinmotorral. Igaz ugyan, hogy egy feltöltéssel csupán 240 kilométert képes megtenni, de hét végi élményautózáshoz ennyi is bőven elegendő lehet, másra pedig úgysem igazán alkalmas az Opel GT testvérmodellje.

Az átalakítás mintegy 25 ezer dollárba kerül, nagyjából ugyanannyiba, mint egy vadonatúj Saturn Sky, de a végeredmény még így is olcsóbb, mint bármelyik másik villámgyors villanyautó. Az AMP összesen 300 példányt szeretne összerakni az elektromos sportautóból, de ezt a típust csak figyelemfelkeltésnek szánják, megélni később a nagyobb Saturn modellek - például az Opel Antarával gyakorlatilag azonos Vue szabadidő-autó - villanyautóvá alakításából szeretnének.