Fiat Phyllia: napelemes kisautó a jövőnek

2008.05.27. 16:14

A fura, aszimmetrikus kisautó egyelőre nem több megvalósításra váró tervnél, de arra már most is alkalmas, hogy felhívja magára a figyelmet.


Galéria - kattintson a képre

A Phyllia egy olyan autó lesz - vagy legalábbis lehet -, amely napenergiával és üzemanyagcellával is üzemelhet, és igen olcsó közlekedési alternatívát jelentene a hagyományos személyautókkal szemben nagy, túlzsúfolt városokban. Az egyszerű dobozformát a tervezők izgalmas, trapéz- és háromszög-forma üvegekkel tették izgalmasabbá, amelyek nagy részben napcellákat tartalmaznak. A számítások szerint egy átlagos nap során a kisautó mintegy 18 kilométer megtételére elegendő energiát gyűjthetne be csak a nap energiájából a padlóba épített akkumulátorokba, de ha ez nem volna elegendő, hidrogénnel táplált üzemanyagcellák szolgáltatnák a továbbhaladáshoz szükséges energiát.

A Phyllia tervezése a Fiat kutatási központjának vezetésével folytatják, de a projektben számos más cég és szervezet vesz még részt. A költségek egy részét Piemont tartomány viseli azzal a szándékkal, hogy a fejlesztés végeredményeképp akár sorozatban gyártható autóval csökkenteni tudják a környék, sőt egész Olaszország légszennyezettségét.