D&H Falen: villámgyors sportkocsi Skóciából

2008.05.28. 14:25

Megszokhattuk már, hogy időről időre újabb sportkocsik születnek Nagy-Britanniában, de a Dowdeswell & Hardie cég új alkotása mellett nem mehetünk el szó nélkül.


Galéria - kattintson a képre

A lapos, középmotoros kétüléses szögletes formáival egy kissé ugyan emlékeztet a Lamborghini Gallardóra, de annál sokkal fenyegetőbb jelenség hatalmas légbeömlőivel és a Koenigsegg sportkocsikéra emlékeztető arányaival. Ráadásul ebben is egy V10-es motor dolgozik, bár ez eredetileg nem utcai autók számára készült. A Judd GV5 S2 az 1994-ig a Tyrrell-Yamaha F1-es versenygépekben használt tízhengeres távoli leszármazottja, amely mostanság hosszú távú versenyekre épített prototípusokban fordul elő a leggyakrabban. A 5,5 literes motor a versenyeken kötelező szívócső-szűkítések nélkül bő 800 lóerő teljesítményű, de csupán 130 kilogrammos. A karbonszálas vázszerkezet mellett ennek is köszönhető, hogy a Falen csupán 1000 kilogrammot nyom.

A Dowdeswell & Hardie csupán négy példány készít az utcai közlekedésre is alkalmas versenyautóból, amelyek közül az első kész példány 2009 márciusában, a Genfi Autószalonon lesz látható élőben is.