Belháború a Volkswagennél

2008.06.02. 16:43

Egyre hangosabban kritizálja egymást a VW-csoport és új többségi tulajdonosa, a Porsche vezetése. A nézeteltérések nyilván nem új keletűek, de eddig a zárt ajtók mögött maradtak, most azonban már a média közvetítésével mondogatnak oda egymásnak a két autógyártó vezetői.

A stuttgarti sportkocsigyártó részéről Wolfgang Porsche, a felügyelőbizottság elnöke fogalmazta meg ellenérzéseit a Wolfsburgban folyó munkával kapcsolatban, mondván, hogy a Volkswagennél még mindig nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb. Porsche szerint a VW-csoporton belül túl sok az egymással versenyző márka, így a hasonló méretű Audi, VW, Skoda és Seat típusok egymástól, és nem a konkurenciától veszik el a vásárlókat. Emellett azt is a Volkswagen szemére vetették, hogy nem lépnek fel elég keményen a szakszervezetek, és úgy általában a saját érdekeiket védő munkások ellen.

A VW részéről Martin Winterkorn vezérigazgató válaszolt a Süddeutsche Zeitung hasábjain keresztül, mondván, hogy a Porsche részéről nem tisztességes eljárás megkérdőjelezni a cégvezetés startégiáját, rombolva ezzel a vásárlók, a kereskedők és a munkaerő bizalmát. A szakszervezet képviselője, Bernd Osterloth még nyersebben fogalmazott egy wolfsburgi helyi lapban. Azt mondta, a Porschénél láthatóan nem értik, hogy egy VW-hez hasonló óriásvállalat hogyan működik.

Csak találgatni tudjuk, hogy pontosan mi is zajlik a háttérben. Egyes vélemények szerint politikai erők csapnak össze a két autógyártó vezetőin keresztül, mások értelmezések csupán eltérő gazdasági érdekeket sejtenek a színfalak mögött.