Lotus Elise Jim Clark emlékére

2008.06.06. 10:06

Épp negyven éve, hogy az egyik legsikeresebb brit autóversenyző életét vesztette Hockenheimben, egy F2-es Lotus volánja mögött. Az angol sportkocsigyártónál pedig nem feledkeztek meg a legenda táplálásáról: a villámgyors Elise SC egy különleges, kis példányszámú változatával adóznak Jim Clark emlékének.

A Clark Type 25 Elise SC roadster elsősorban külsőségeiben különbözik sorozatgyártású testvéreitől. A fényezése a nagyszerű Lotus 25-öst idézi, amellyel Clark 1963-ban első világbajnoki címét szerezte: az alapszín zöld, széles sárga csík fut végig az autó közepén, az ajtókon pedig ott a rajtszám helyéül szolgáló nagy fehér kör alakú folt. A fémszínű peremmel feldobott fekete felnik, és a belső tér egyes részletei - például a fekete bőr kárpitozás vagy a fa váltógomb - is a 60-as évek hangulatát hivatottak felidézni. A Type 25 jelölést azonban nemcsak a 25 éves versenygépre emlékeztető részletek indokolják. Jim Clark pályafutása során épp 25 nagydíj-győzelmet aratott, és az évfordulós autóból is csupán 25 példány készül.

A Lotus tervezői nem változtattak az Elise SC műszaki megoldásain, igaz, nem is volt rá igazán nagy szükség. Az 1,8 literes, kompresszoros Toyota-motor 218 lóereje csodákat művel a könnyű alumínium-műanyag karosszériával: 4,4 másodperc alatt gyorsítja 100 km/h-ra, és 240 km/h-s végsebességet biztosít a számára. Ha valami, hát egy ilyen félelmetes dinamikájú sportkocsi lehet igazán alkalmas, hogy megidézze Jim Clark szellemét.