Indiai kézbe kerülhet a Hummer?

2008.06.07. 13:40

Alig említette meg a GM vezetése, hogy fontolgatják terepjáró-márkájuk eladását, máris felröppentek az első pletykák a lehetséges vásárlókról.

A hírekben egyelőre két név szerepel, két feltörekvő indiai gyártó, a Tata és a Mahindra neve - állítólag mindkét cég tárgyalni kezdett a General Motors vezetőivel a Hummer megvásárlásától. Bár hivatalosan még egyik gyártó sem erősítette meg, hogy érdeklődne a terepjáró-márka iránt, a feltételezésekben van némi logika. Mindkét indiai cég versenyben volt a Jaguarért és a Land Roverért - a két brit márka végül a Tata kezébe került - ami azt bizonyítja, hogy megvan a szükséges anyagi hátterük, és a terjeszkedési szándék sem hiányzik. Ráadásul Indiában a rossz minőségű úthálózat miatt a jól felszerelt terepjárókat részesítik előnyben a luxusautó-vásárlók, és emellett a hadsereg megrendelésére is számíthat, aki megszerzi a Hummert. Ugyanakkor a világszerte ismert márkanév már önmagában is jelentős vonzerőt jelenthet, hiszen a Tata és a Mahindra is ki szeretne lépni a nemzetközi piacra.

A Hummer eladása egyelőre persze csak egy lehetőség a sok közül: az is elképzelhető, hogy a General Motors a márka megtartása, és a választék teljes megújítása mellett dönt, ami költségesebb és kockázatosabb megoldás ugyan, de hosszú távon mégis kifizetődőbb lehet.