Magyarországon épülhet az új Mercedes-gyár

2008.06.16. 14:34

Még a héten eldől, hogy hol épülhet fel a következő A és B osztályt előállító üzem. Korábban úgy tűnt, hogy Románia az első számú jelölt, de a legújabb hírek szerint még egyes lengyel és magyar helyszínek is esélyesek lehetnek.

Az új típusok kulcsfontosságúak a Mercedes számára: csak kisebb modellekkel lesznek képesek teljesíteni az EU károsanyag-kibocsátási normáit, amilyen az A és B osztály, és csak úgy, ha ezekből nagy mennyiséget tudnak eladni, így feltétlenül nyereségesnek kell lennie a gyártásnak. Mivel megfelelő partnert nem talált a Daimler, így más módszerekhez kell nyúlnia a költségek csökkentése érdekében. Azon kívül, hogy igyekeznek minél több alkatrészt felhasználni a nagyobb modellekből, egy lehetőségük van még: alacsonyan tartani a munkaerővel kapcsolatos költségeket.

Ennek köszönhetően keresnek Kelet-Európában új helyszínt egy új üzem számára, amely legkésőbb 2012-ben kezdi meg a működését, és minimum évi 100 000 autó elkészítésére lesz alkalmas. A Mercedes nyilván a munkaerő ára és a közlekedési infrastruktúra kiépítettsége alapján választ majd helyszínt, így - a viszonylag nagy közterhek ellenére - Magyarországnak is van némi halvány esélye.