Feltámadhat a Lancia Stratos

2008.06.16. 16:30

A Lancia márka igazgatója, Olivier Francois felélesztené a Lancia sportkocsigyártási hagyományait, bár egyelőre nem biztos, hogy a Fiat vezetésétől is zöld utat kap a tervéhez.

Francois egy brit lapnak nyilatkozva beszélt a márkával kapcsolatos terveiről: "Szeretnénk, ha a Lanciát ismét a minőségi, férfias élményautók gyártójaként ismernék a vásárlók. Egy sportkocsi meggyőződésem szerint kiváló eszköz volna, remélem, Marchionnét (a Fiat vezérigazgatóját) is meg tudom majd győzni, hogy ez jó ötlet." A Lancia igazgatója a tervekben szereplő sportkocsiról egyelőre csak annyit mondott, hogy a Beta Montecarlo, illetve a Stratos nyomdokain szeretnék elindulni, azaz egy könnyű, de erős, középmotoros típusra számíthatunk. "Ezek nagyszerű modellek voltak a Lancia márka erősítésére, és most ismét ugyanerre van szükségünk. Ugyanakkor az új autót utcai sportkocsinak, és nem versenyautónak tervezzük."

Az eredeti Stratos és Beta Montecarlo típusokból a korabeli versenysport-szabályok miatt készülhettek utcai kivitelek, de alapvetően mindkettőt egy-egy versenyautó alapjának szánták. Ugyanakkor a versenypályákon elért sikereknek köszönhetően ezek a mai napig a Lancia legismertebb modelljei közé tartoznak, így aligha okozna gondot egy jól eltalált remake eladása.