Közösen fejleszt villanyautót a PSA és a Mitsubishi?

2008.06.17. 10:24

Tovább mélyülhet a japán és a francia gyártó együttműködése, amely eddig két szabadidő-autó, a Peugeot 4007-es és a Citroën C-Crosser gyártására korlátozódott. Japán lapértesülések szerint a PSA Peugeot-Citroën és a Mitsubishi a jövőbeli elektromos járművek fejlesztésén és gyártásán is közös erővel dolgozik majd, bár lényegében ezúttal is a Peugeot juthat hozzá a japánok fejlettebb műszaki megoldásaihoz.

A Mitsubishi Motors jelentős erőforrásokat fektetett az elektromos járművek fejlesztésébe az utóbbi években, így ma már előrébb jár, mint legtöbb vetélytársa. Eddig több működő prototípust is bemutattak, és azt ígérik, 2010-ben megkezdik egy olyan, tisztán elektromos hajtású kisautó tömeggyártását, amely már a hétköznapi forgalomban is használható lesz. A fejlesztésben természetesen a többi Mitsubishi vállalat is közreműködik, így a japán gyártó gyakorlatilag házon belül tarthatja a teljes projektet, míg más autógyártók külső partnerekkel oldják meg az akkumulátorok, és más elektronikus rendszerek kialakítását és gyártását - a Toyota például a Matsushita-Panasonic, a Nissan az NEC, a VW-csoport a Sanyo, a Chrysler pedig a General Electric segítségét veszi igénybe. A Mitsubishi hasonló partnere lehet a PSA-nak, a franciák nemcsak kész autókat, de saját elektromos modelljeikhez a hajtáslánc kulcsfontosságú elemeit is beszerezhetik a japánoktól.

A Peugeot eddig is foglalkozott elektromos, illetve dízel-elektromos típusok fejlesztésével, de a munkát eddig részben önállóan, részben a méregdrága villamos sportkocsijáról ismert Venturi segítségével oldották meg. A Mitsubishi bevonása révén azonban jóval hamarabb érhetnek el kézzelfogható eredményt.