Felismeri a táblákat az Opel Insignia

2008.06.19. 12:25

Tökéletes oktatóautó lehet az Opel új csúcsmodellje, ha a Front Camera System nevű extrával rendelik meg. Ez a rendszer ugyanis figyelmezteti a vezetőt a szabálytalanságaira. Nemcsak az akaratlan sávelhagyásra figyelmeztet, de arra is, ha nem tartjuk be a sebességkorlátozást, az előzési tilalom ellen vétünk, vagy ha nem használunk irányjelzőt előzéskor.


Galéria - kattintson a képre

A GM Europe mérnökei lényegében a legújabb képértelmező eljárásokat alkalmazták a rendszer kifejlesztésekor. Az autó orrán elhelyezett kamerák az autó előtti tér képét veszik, majd a képeket egy fedélzeti számítógép értelmezi: igyekszik felismerni az autónak a terelő- és záróvonalakhoz képesti helyzetét, és a táblák egy részét, például az előzni tilos jelzést, illetve a sebességkorlátozó táblákat felismeri, és figyelmeztet, ha az autó mozgásából arra következtet, hogy a sofőr a szabályok megszegésére készül. Jó látási viszonyok esetén állítólag már 100 méterről képes felismerni a jelzéseket, és helyesen értelmezni azokat.

Az ilyen típusú számítógépes képfelismerés ma már elég megbízhatóan működik, de azért van bennünk némi bizonytalanság a használhatóságát illetően. Egy félig kitakart tilalomfeloldó tábla, vagy egy kopottabb, és ezért rosszul felismert sebességkorlátozó jelzés, és felesleges figyelmeztetésekkel bombázhatja a sofőrt az autó hosszú kilométereken át, ami elterelheti a figyelmet, és így több kárt okozhat, mint hasznot.

Ahhoz, hogy valódi véleményt alkothassunk a rendszerről, persze még nem áll a rendelkezésünkre elegendő információ, így meg kell várnunk, míg élőben találkozhatunk az Insigniával - remélhetőleg erre néhány héten-hónapon belül sor kerülhet.