Újabb Subaru részvényeket vásárolt a Toyota

2008.06.30. 07:52

Véglegesítették az áprilisban megszellőztetett üzletet: a Toyota a korábbi 9,5-ről 16,16%-ra növeli részesedését a Fuji Heavy Industries-ban, a Subaru anyavállalatában, így még szorosabbá válhat a kapcsolat a két japán gyártó között.

A Toyota 31,11 milliárd jent, azaz nagyjából 291 millió dollárt fizet a részvényekért, amelyek július közepén kerülnek a birtokába. A két gyártó 2005 végén került formális kapcsolatba egymással, amikor a General Motors - anyagi problémáit enyhítendő - átadta Fuji Heavy részvényeit a Toyotának. Azóta egészséges együttműködés alakult ki a két cég között: egyebek közt közösen fejlesztenek egy új, hátsókerék-hajtású sportkocsit, a Subaru pedig a Toyotához tartozó Daihatsu egyik típusát forgalmazza Európában, Justy néven. Ezen kívül a következő generációs elektromos és hibrid hajtásláncok tervezésén is közösen dolgoznak a két gyártó szakemberei.

A részvényvásárlás azt jelzi, hogy a Toyota szorosabb együttműködésre törekszik, ami nem is csoda: a ralisikerei és különleges műszaki megoldásai révén a Subaru olyan jellegzetes arculatot alakított ki, amely jól egészíti ki a tömeggyártóként ismert Toyotá kissé talán unalmas imázsát.