Készül az elektromos Mercedes A osztály

2008.06.30. 15:10

Még a fronthajtású kisautó leváltása előtt bemutatkozhat egy elektromos változat, amely kihasználná a szendvics-szerkezetű padlólemez előnyös tulajdonságait.

A villamos hajtású A osztály állítólag Li-ion akkumulátorokat kapna, és eleinte legfeljebb évi 500-1000 példány készülne belőle, bár ha az érdeklődés megfelelőnek mutatkozik, akkor a 2010-es bemutatót követően a többszörösére is növekedhet a gyártás üteme. Szó sincs persze a benzinnel vagy dízelmotorral működő modellek kiváltására is alkalmas villanyautóról: a jelenleg ismert becslések szerint az elektromos A osztály egy feltöltéssel mintegy 200 kilométer megtételére lehet alkalmas, és valószínűleg a feltöltése sem oldható meg gyorsabban, mint a ma létező villanyautóké, azaz legalább 6-8 órába telik majd, míg a lemerült jármű újra menetkésszé tehető.

Az első néhány évben valószínűleg a Mercedes valamelyik németországi gyárában készülnek majd az elektromos kisautók, de állítólag később egy különálló gyártóbázis is felépülhet, ahol kizárólag villanyautókat építenének, nem csak a kis Mercedes, de a Smart alapjaira is.