Két praktikus villanyautót is beígért a Tesla

2008.07.02. 13:30

Az amerikai villanyautó-gyártó alig kezdte meg a Lotus alapú Tesla roadster gyártását, de a cégvezetés már két másik, jóval használhatóbb típust ígér, jóval alacsonyabb áron.


A Model S, illetve Whitestar néven is emlegetett modell lesz az első: ennek a gyártásához keresnek most helyszínt a Tesla szakemberei Kaliforniában. A típus tervezése állítólag már a részletek kidolgozásánál tart: a tervek szerint a 60 ezer dolláros, ötszemélyes, luxuskivitelű villany-szedán akár 360 km-t is megtehet majd egy feltöltéssel, és kifejezetten sportos használatra is alkalmas lesz. Ha minden a tervek szerint alakul, a típus két éven belül be is mutatkozhat, és a gyártása is megindulhat még 2010-ben. A Bluestar munkanéven futó másik járművet még nagyobb tömegeknek szánják: az ára 30 ezer dollár körül alakul majd, így évente akár több százezer példány is elkelhet belőle. Ez a típus azonban még csak az ígéretek szintjén létezik, így legkorábban négy év múlva találkozhatunk vele. Állítólag ez utóbbi autónak lesz hibrid változata is, amelyben a belső égésű motor a Chevrolet Volt megoldásához hasonlóan csak az akkumulátorok töltésének pótlására, és ezzel a hatótávolság növelésére szolgál majd.

A Tesla terveit persze érdemes némi távolságtartással fogadni, hiszen a Lotus Elise mechanikájára épülő Roadsterből eddig csupán három példányt tudtak leszállítani a 2008-ra beígért 650-ből, miután eleve másfél évet csúsztak a gyártás beindításával.