Csődközelben a General Motors?

2008.07.04. 13:39

Történelmi mélypontra zuhant a GM részvények ára, miután olyan pletykák kaptak lábra, amelyek szerint a cég rövid időn belül csődvédelmet készül kérni.

A helyzet iróniája, hogy csődhöz nagyban hozzájárulhat a tartósan alacsony részvényárfolyam is. A GM részvényei, amelyek 2000-ben még 93,6 dollárt értek, tegnap 10 dollár alatt, egész pontosan 9,98 dolláros árfolyamon zártak a tőzsdén: ilyen olcsón még soha nem jegyezték az autógyártó papírjait. A zuhanás persze egyébként is indokolt, hiszen a cég az utóbbi években egyre nagyobb hiánnyal működik, elsősorban a piaci igények változásának, azaz áttételesen a magasra szökött energiaáraknak köszönhetően. Rövid távon ráadásul a működési költségek csökkentését célzó intézkedések is jelentős befektetést igényelnek, és a cég jövőjét jelentő termékfejesztés is igen drága, amellyel hozzá tudják igazítani a kínálatot a kereslet megváltozott arányaihoz.

A GM csődje persze nem jelentené automatikusan a cég megszűnését: az amerikai szabályok szerint egy cég csődvédelem alatt is tovább működhet, és ezt a lehetőséget az elmúlt években több vállalatóriás is kihasználta helyzete rendezésére. Egyebek közt a Boeing is állt csődvédelem alatt korábban, sőt, több nagy légitársaság is így működik mostanság. Elemzők szerint a GM-nek legalább 7,5 milliárd dollárinyi tőkére volna szüksége, hogy rendezhesse anyagi helyzetét, és kilábalhasson a krízisből, de ennek az előteremtése egy ekkora vállalat esetében egyáltalán nem reménytelen vállalkozás.