Zöld utat kapott a Mitsubishi Concept-cX

2008.07.10. 09:29

A japánok hivatalosan is bejelentették, hogy sorozatgyártásba küldik a kompakt terepjárót, amelyet tanulmányként tavaly ősszel, a Frankfurti Autószalonon láthatott először a közönség.


Galéria - kattintson a képre

Nagy meglepetést persze nem okozott a bejelentés: a Concept-cX már tanulmányként is elég józan konstrukciónak tűnt, így azon sem lepődtünk volna meg, ha a premier másnapjától kapni lehetett volna, de a Mitsubishi anyagi helyzete azért még messze nem olyan szilárd, hogy egy új típus gyártásáról szóló döntést csak úgy elhamarkodhasson. A kompakt terepjáró végleges változatáról egyelőre csupán annyit árultak el, hogy állandó összkerék-hajtással készül majd, rendelhető lesz a Twin Clutch SST mechanikus automata váltóval is, és benne lesz az a korszerű, Euro5-ös dízelmotor, amelynek a prototípusával már a tanulmányautóban találkozhattunk. Az 1,9 literes, 134 lóerős és 280 Nm csúcsnyomatékú négyhengeres ismeretlen megoldásokat ugyan nem tartalmaz, de benne lesz az összes olyan trükk, amivel a konkurencia legkorszerűbb dízeleiben is találkozhatunk: nagy nyomású, közös nyomócsöves befecskendezéssel, változó geometriájú turbófeltöltővel, részecskeszűrővel, és katalizátorral készül majd.

Sajnos még nem derült ki, hogy a Concept-cX szériaváltozata mikortól kerülhet piacra, ahogy arról is csak pletykákat hallani, hogy a Peugeot és a Citroën ezt a típust is átveszi a japánoktól, de a Mitsubishi tempóját ismerve arra tippelnénk, hogy az új modell két éven belül megérhet a gyártásra.