720 lovas Mustang tanulmány az SMS-től

2008.07.10. 13:26

Steve Saleen már új műhelyében ünnepli tuningmesteri pályafutásának 25. évfordulóját, méghozzá stílusosan egy kompromisszumok nélkül összerakott Mustanggal.


Galéria - kattintson a képre

A 25th Anniversary Mustang Concept Saleen stílusához méltóan nem igazán hivalkodó, viszont egyszerűen életveszélyes. Az ezüst-fekete fényezés az utólag felszerelt légterelők, az autó orrán, illetve motorháztetején vágott nyílások, a hátsó lámpákat helyettesítő LED-sor és az óriási, ötküllős felnik ellenére visszafogott stílust kölcsönöz az autónak. Így azonban csak nagyobb a meglepetés, amikor kiderül, hogy miféle szörnyeteg rejtőzik a géptető alatt. Ez nem afféle szalontuning-Mustang, aminek kinéz: ötliteres V8-as motorja forgácsolt alumínium hengerfejeket, és hasonló eljárással előállított kompresszort visel, így a teljesítménye a főtengelyen mérve 720 lóerő, és ebből 612 lóerő el is jut a hátsó kerekekre, amelyeket - még belegondolni is félelmetes - a jó Mustang-hagyomány szerint merev tengely köt össze. A menetteljesítményekről egyelőre nem közölt adatokat az SMS, így csak sejthető, hogy mire lehet képes. Összehasonlításképp érdemes megjegyezni, hogy a Saleen S302 Extreme bő 100 lóerővel gyengébb motorral 4 másodpercen belül éri el a 100 km/h-t.

A rémségesen erős Mustangot persze nem tervezik a vásárlók kezébe adni: Steve Saleen saját garázsába szánja az évfordulós autót, bár bevásárolni nyilván nem ezzel jár majd. Elkészítésének igazi értelme, hogy bizonyítsa, Steve új vállalkozásánál, az SMS-nél, amelyet azután alapított, hogy eljött a nevét viselő Saleen cégtől, még mindig képes olyan mesterműveket tervezni és kivitelezni, amilyenekkel negyed százada megalapozta a hírnevét.