A Ford pereli az Egyesült Államokat

2008.07.13. 11:50

Az autógyártó elmaradt adó-visszatérítéseket szeretett volna visszakapni az államtól, de úgy tűnik, a kormányzat részéről kétségbe vonják az igény jogosságát. A Ford álláspontja szerint 1983 és 1989, illetve 1992 és 1994 között jelentős adó-túlfizetés történt, amelyet nem fizetett vissza az állam maradéktalanul.

A tartozás szerintük kamatokkal együtt 445 millió dollárra rúg. Felmerülhet persze a kérdés, hogy a detroiti gyártó miért pereskedik egy ilyen kényelmetlen ellenféllel, akkora összegért, amely a cég éves forgalmához képest elenyésző, de a Ford vesztesége olyan jelentős volt az elmúlt években, hogy nem csak a tartalékaikat emésztette fel, de lassan az adósságállományuk is kényelmetlen mértékűre duzzadt, így most minden mozgósítható fillér számít.

A kormányzat szerint ugyanakkor egy fillér tartozás sem maradt, ami volt, azt már korábban visszafizették a Fordnak. Az állam számára nyilvánvalóan presztízskérdés, hogy megőrizze a korrektség látszatát, de az amerikai jogrendszerben, ahol a bíróságokat elvben a legcsekélyebb mértékben sem befolyásolhatja a végrehajtó hatalom, születhet olyan döntés is, amely a Fordnak ad igazat.