Amerikából jönnek az első Opel hibridek

2008.07.14. 09:36

A General Motors gigantikus összegeket költ saját új generációs elektromos és hibrid hajtásrendszereinek kidolgozására, amelyek személyautókba legkorábban az évtized végén kerülhetnek.


Opel Flexterme tanulmány

Az E-Flex néven ismert rendszer először a Chevrolet Volt típusban bukkanhat fel 2010-ben, de ez az autó várhatóan csak Észak-Amerikában lesz kapható, és ott is gyártják majd. Ugyanakkor a GM európai részlege is szeretne piacra dobni néhány ilyen típust. A cégvezetés sejteni engedte, hogy az Opel Flextreme egyterű-tanulmány egy változata valamikor 2012 körül gyártásba kerülhet, és várható legalább még egy típus hasonló hajtásrendszerrel. Ugyanakkor ezek a típusok jóval - Carl Peter Forster, a GM Europe vezetője szerint minimum 10 ezer euróval - drágábbak lesznek, mint a nekik megfelelő hagyományos, belsőégésű motorral hajtott autók, ezért nem valószínű, hogy megérné Európában külön üzemet nyitni a számukra. Így ameddig nem sikerül legalább százezres nagyságrendben értékesíteni, az Opelek várhatóan a Chevrolet Volttal egy üzemben készülnek majd.

Az E-Flex rendszer a hibrid hajtások következő generációját képviseli, ahol már összemosódik a határ a villanyautók és a vegyes hajtású modellek között. Itt az autó hajtását már csak villanymotorok végzik, a belsőégésű motorok szerepe az akkumulátorok menet közben való utántöltésére korlátozódik. A megoldás hatalmas előnye a rugalmassága: kialakítható belőle tisztán elektromos, benzin-elektromos, dízel-elektromos, vagy üzemanyagcellás hibrid hajtáslánc is, miközben a legtöbb lényeges komponens változatlan maradhat.

A GM rendszerének másik előnye, ami főleg kis távolságokon közlekedve, városban jön elő, hogy mindaddig a hibrid változatai is tisztán elektromos hajtásláncként használhatók, amíg az akkumulátorokban tárolt energia nagy része el nem fogy. Ez 40-50 kilométert jelent, ami egy átlagos európai nagyvárosi ingázónak bőven elég lehet, így ha az akkumulátorokat éjjelenként utántöltik az elektromos hálózatból, a hibrid benzin- vagy dízelmotorjának nem is kell működésbe lépnie.