Mazda Kazamai: borzas terep-kupé oroszoknak

2008.07.15. 13:21

A japánok már a moszkvai bemutató előtt lerántották a leplet újabb formatanulmányukról.

A Kazamai jól illik a Mazda nemrégiben bemutatott tanulmányainak sorába: egyrészt ennek is európai fül számára értelmetlen, de szép dallamú japán neve lett - akár a Nagare, a Ryuga, a Taiki és a Furai koncepcióknak - másrészt itt is felbukkannak azok a formai elemek, amelyeket a cég tervezői láthatóan mindenképp szeretnének elfogadtatni a közönséggel. A fodrokat vető lemezeket, az élek és formák különös játékát ezúttal is sikerült úgy beépíteni a tervbe, hogy annak természetes része legyen. Ehhez persze az autó lendületes arányai is hozzájárulnak: ismét egy kategorizálhatatlan járművel van dolgunk, amely sikerrel egyesíti a sportkocsik lendületességét a terepjárók szabad mozgást ígérő stílusjegyeivel.

Ilyen típus persze aligha kerül gyártásba a Mazdánál, hiszen a gyakorlati értéke szinte nulla. Magassága miatt élményautónak aligha lenne jó, és még szűk is, viszont kiállítási tárgynak tényleg nem rossz. Lehet bele erős motort építeni - ezúttal állítólag egy közvetlen befecskendezéses benzines egység kerül a hosszú orrba -, és az összkerékhajtás sem idegen a típustól. Emellett állítólag dupla kuplungos, mechanikus automata váltó kerül még a tanulmányba.

Többet nem árult el a Mazda a Kazamairól, de már most sincs kétségünk felőle, hogy nem csak a Moszkvai Autószalonon, de az egész világon felfigyelnek majd rá. A bemutató idején, amely augusztus 26-án lesz, persze a részleteket is megismerhetjük majd.