NIce Ze-O: apró villanyautó Angliából

2008.07.15. 14:21

A benzin drágulásával egyre többen látnak komoly üzleti lehetőséget az elektromos járművekben, még annak ellenére is, hogy nyilvánvaló, a nagy autógyárakkal szinte lehetetlen lesz versenyre kelni, ha néhány év múlva saját modelljeikkel jelentkeznek.

Az egyik ilyen próbálkozó a Nice nevű brit vállalkozás, amely Ze-O nevű apró egyterűjét a Londoni Motor Show-n mutatja be a közönségnek. Az autó talán egy régebbi japán kiskocsira emlékeztet leginkább, és a többi mai villanyautóhoz hasonlóan igencsak korlátozottan használható. A végsebessége mindössze 88 km/h, a hatótávolsága pedig 105 kilométer, ami legfeljebb városi futkározásra teszi alkalmassá, hosszabb túrákra nemigen. Később állítólag lesz Li-ion akkumulátoros kivitel is, nagyobb hatótávolsággal, de ez a technológia ma még inkább csak ígéret, hisz a lítiumos cellák egyelőre nem elég stabilak a személyautókban való használathoz.

A Ze-O állítólag ősztől lesz kapható Nagy-Britanniában 14 ezer fontos, azaz átszámítva nagyjából négymillió forintos áron, 2009 elején pedig más európai országokban is meg szeretnék kezdeni a forgalmazását. A kérdés már csak az, hogy lesz-e kereslet egy ilyen korlátozottan használható autó iránt, vagy ismét egy túlzottan optimista próbálkozásnak lehetünk tanúi.